Gyakori kérdések

 
Hasznos tudnivalók
KONZULTÁCIÓ
A szakorvosi konzultáció során elengedhetetlen a kölcsönös bizalom kialakulása.
Fontos alaposan megbeszélni a terveket, célokat, minden esetben törekszem arra, hogy egyik félben se maradjanak megválaszolatlan kérdések, bizonytalanságok.
Javaslom, hogy a konzultáció előtt gyűjtse össze a kérdéseit, kéréseit!
A személyes konzultáció és vizsgálat fontos része a műtétnek, hiszen látatlanban felelőtlenség is lenne bármit mondani. Csak a személyes konzultáció és vizsgálat alapján lehet eldönteni, hogy páciensnek milyen típusú beavatkozásra van szüksége ahhoz, hogy a kívánt célt elérje.
Minden olyan információra szükségem van, ami az Ön jelenlegi, és múltbeli egészségével kapcsolatos, mint pl:
- Jelenleg áll- e orvosi kezelés alatt?
- Jelenlegi vagy múltbeli betegségei?
- Rendszeresen szedett gyógyszerei?
- Volt- e már bármilyen műtéte élete során?
- Gyógyszerérzékenység, allergia?
- Káros szokások?
Konzultációra minden esetben előzetes időpont egyeztetés szükséges!
A MŰTÉTHEZ SZÜKSÉGES VIZSGÁLATOK
A konzultáció során természetesen tájékoztatom a pácienseket a műtéthez esetlegesen szükséges vizsgálatokról. A helyben végzett műtétek esetén erre többnyire nincs szükség.
A MŰTÉT ELŐTTI TEENDŐK, A MŰTÉT NAPJA
Az alkoholt, dohányzást, szoláriumozást, napozást mellőzze! Arcon végzett beavatkozás előtt 10 nappal ne festesse be a haját, ne menjen kozmetikai kezelésre!
Rendszeresen szedett gyógyszereiről feltétlenül tájékoztasson! Kerülje műtét előtt az aspirin és aspirin származékok fogyasztását!
Műtétre kényelmes, könnyen levehető ruhában érkezzen, sminket, körömlakkot, műkörmöt, póthajat, műszempillát, ékszereket még otthonában távolítsa el. A műtét reggelén ne használjon testápolót, krémet, parfümöt, egyéb kozmetikai szereket!
Nagyon fontos, hogy műtét utáni hazamenetelnél gondoskodjon kíséretről, semmiképpen ne közlekedjen egyedül!
Amennyiben az egészségi állapotában változás állna be (megfázás, láz, herpesz, stb.), kérem, mihamarabb jelezze, mert ez befolyásolhatja a műtétet, előfordulhat, hogy a műtétet saját és a műtét sikeressége érdekében későbbi időpontra kell halasztani.
Gondoskodjon a műtét utáni fájdalomcsillapításról is, szerezzen be fájdalomcsillapító tablettát, mely típusát javasolni is fogom! A vitaminok szedése (A, C, E- Vitamin, árnika) nagymértékben elősegíti a műtét utáni gyógyulást!
A MŰTÉT UTÁN
Nem csak a műtétre, hanem a műtét utáni időszakra is fontos felkészülni időben!
Hűtse, jegelje a műtéti területet! A jégakkut vagy jégzselét csavarja egy ruhába, törölközőbe, és úgy helyezze a műtéti területre (soha nem szabad közvetlenül rátenni)! A hűtés segít a duzzanat visszahúzódásában is.
Kötést, sebtapaszt tilos eltávolítani mindaddig, míg az orvos arra engedélyt nem ad, vagy el nem távolítja!
Tilos a fizikai megerőltetés, aktív sportolás, közvetlen napfény, szauna, szolárium használata az előírt ideig! Tisztálkodás: 4-5 napig a műtéti területet nem érheti víz, javaslom a nedves törlőkendő, mosdószivacs használatát. Természetesen ebben az időszakban a műtéti területet ki kell kerülni. Ezt követően már lehetőség van rövid folyóvizes tusolásra, de fürdeni, áztatni még ekkor sem szabad. Tusolás után a műtéti területen levő nedvességet óvatos mozdulatokkal, minden esetben tiszta, puha törölközővel itassa fel, semmi esetre se dörzsölje, kerülje a durva mozdulatokat!
Használjon sebgyógyulást segítő, hegkezelő krémet, szilikon tapaszt! A heg gyógyulási ideje 6-12 hónap. Ehhez számos termék ad segítséget, melyet minden esetben személyre szabottan fogok javasolni!
A mihamarabbi gyógyulás és megfelelő cél érdekében minden esetben szigorúan be kell tartania az orvosi utasításokat, az előírt gyógyszereket be kell szedni!
A kontrollvizsgálatokon való megjelenés kötelező!
Konzultációra minden esetben előzetes időpont egyeztetés szükséges!